Oprichting en beginjaren

Op maandag 16 januari 1950 werd tijdens een vergadering in het jeugdhuis “De Hoekse Sportvereniging” opgericht. De vereniging was oorspronkelijk bedoeld voor meerdere sporten, zoals atletiek, voetbal, wandelsport en korfbal. Maar al snel bleek dat voetbal de populairste keuze was, en daarmee werd het de focus van de club.

De eerste wedstrijden vonden plaats op een weiland bij Mauritsfort, waar een bouwkeet dienst deed als kleedkamer voor spelers en scheidsrechters. In het seizoen 1950-1951 kwam HSV Hoek uit in de tweede klasse afdeling en werd meteen kampioen! Dit eerste succes legde de basis voor een rijke historie vol kampioenschappen.

Jaren 60 en 70

In 1966 verhuisde de vereniging vanuit de Koudepolder naar het huidige complex aan de Lovenpolderstraat. De nieuwe locatie, met een trainingsveld en een hoofdveld met kleedkamers, bood ruimte voor groei. Door de nieuwbouw in Hoek, aangejaagd door de komst van chemiegigant DOW en de industrialisatie van de Kanaalzone, groeide het ledenaantal explosief. Deze ontwikkeling leidde in 1973 tot de bouw van een kantine, die in 1974 werd geopend. Verdere uitbreidingen, waaronder de aanleg van een derde veld in 1976, volgden. Met voldoende talentvolle jeugd en sterke prestaties behaalde het eerste elftal kampioenschappen in 1971 en 1979.

Op de foto de opening van het nieuwe sportpark door de toenmalig burgemeester. foto: Fotoarchief PZC

Jaren 80

De jaren 80 vormden een keerpunt in de ambities van HSV Hoek. Na het kampioenschap in 1983 promoveerde de club naar de tweede klasse, destijds het één-na-hoogste amateurniveau. Dit succes leidde tot de oprichting van supportersvereniging “De Purperen Hei”, waarmee de binding met de achterban werd versterkt.

Halverwege de jaren 80 startte de club met het aantrekken van spelers van buiten de regio, mede dankzij de inspanningen van de sponsorgroep onder leiding van John Bravenboer en Dirk de Bruijn. Hierdoor groeiden de ambities en werd het doel gesteld om op het hoogste niveau van het zaterdagvoetbal te spelen. Dit doel werd op 29 april 1989 verwezenlijkt na een beslissingswedstrijd tegen De Zwervers in Bergen op Zoom, waarmee HSV Hoek promoveerde naar de hoofdklasse – destijds het hoogste amateurniveau.

Op de foto het legendarische elftal van '84-'85. Op 8 juni won tweedeklasser Hoek op eigen veld met 2-1 van Hoofdklasser Geldrop.

Jaren 90

De promotie naar de hoofdklasse was eerst van korte duur, want in het seizoen 1989/1990 degradeerde de club weer. In 1992 keerde Hoek weer terug naar het hoogste niveau om vanaf dat moment een stabiele hoofdklasser te worden. 

Uitkomen in de hoofdklasse bracht niet alleen sportieve successen, maar ook groeiende toeschouwersaantallen. Dit leidde tot uitbreidingen van het complex, waaronder de bouw van een tribune in 1990, die in 1996 werd vergroot naar 500 zitplaatsen. In dezelfde periode werden ook een sponsorhome en een jeugdhonk gerealiseerd.

Hoogtepunt van dit decennium was het kampioenschap in de eerste klasse B, behaald op pinkstermaandag 27 mei 1996 tegen ASWH. Met deze titel verstevigde Hoek haar status als vaste waarde op het hoogste amateurniveau.

Op de foto de wedstrijd Serooskerke-Hoek in 1992, met centraal spits Remco van Keeken, foto: Jaap Wolterbeek, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland.

Jaren 2000

In de jaren 2000 bewees HSV Hoek zich als een stabiele kracht in de hoofdklasse, het hoogste amateurniveau. De club eindigde meerdere keren in de subtop en werd maar liefst drie keer tweede, in 2003, 2005 en 2009. Vooral in het seizoen 2008/2009 streed Hoek tot het einde mee om het kampioenschap, maar moest het uiteindelijk de titel laten aan grootmacht IJsselmeervogels. Deze prestaties onderstreepten Hoeks status als een van de succesvolste amateurclubs in Zeeland.

Naast de competitie boekte Hoek ook successen in de KNVB Beker. In 2003/2004 bereikte de club, na gewonnen te hebben van Genemuiden en Veendam de achtste finale. Daarin werd met 4-1 verloren van eerstedivisionist Heracles Almelo. In 2005/2006 stond Hoek opnieuw tegenover een profclub, maar verloor het in de eerste ronde met 0-3 van FC Eindhoven. Deze wedstrijden toonden aan dat Hoek niet alleen een rol speelde in de competitie, maar ook nationaal naam maakte als een uitdagende tegenstander voor profclubs.

Met sterke optredens in zowel de competitie als de beker waren de jaren 2000 een periode waarin HSV Hoek zich definitief vestigde als een stabiele topclub in het amateurvoetbal.

Op de foto Marco Minnaert (links) in het duel met Heracles Almelo. Hij tekende voor de enige treffer van de Zeeuws-Vlamingen: 4-1. Foto: Jeroen Jazet.

Jaren 2010

Met de introductie van de Topklasse in 2010/2011 schreef HSV Hoek geschiedenis als de enige Zeeuwse club ooit op dit niveau. Het debuut duurde echter slechts één seizoen, want Hoek eindigde als hekkensluiter en degradeerde terug naar de hoofdklasse.

In 2013/2014 promoveerde Hoek opnieuw naar de Topklasse na een kampioenschap in de hoofdklasse. Dit verblijf was echter ook van korte duur; na verlies in de nacompetitie degradeerde de club opnieuw. Door een competitiehervorming in 2016 zakte de hoofdklasse naar het vijfde niveau, maar in 2017 promoveerde Hoek naar de Derde Divisie, waar de club sindsdien een stabiele kracht is.

Een absoluut memorabel moment in deze periode was de bekerwedstrijd tegen Feyenoord in de Kuip op 30 oktober 2013, waarin 21.000 toeschouwers zagen hoe Hoek zich kranig verweerde. Maar liefst veertig supportersbussen vertrokken die dag naar Rotterdam, een dag die voor altijd in het collectieve geheugen van de club gegrift staat.

Op de foto Thomas van den Houten (blauw shirt) ziet dat doelman Jordi de Jonghe redding brengt op een schot van Feyenoord. foto: Camile Schelstraete.

2020 tot nu

Sinds het seizoen 2017-2018 speelt HSV Hoek in de Derde Divisie, het op één na hoogste niveau in het Nederlandse amateurvoetbal. De club heeft zich in deze periode ontwikkeld tot een stabiele en competitieve kracht binnen de competitie en kan soms (bijna) stunten in de KNVB Beker, zoals in het seizoen 2022-2023 tegen Herenveen.

HSV Hoek is niet alleen de hoogst spelende club uit Zeeuws-Vlaanderen, maar wordt ook erkend als een van de succesvolste amateurverenigingen van de provincie Zeeland.

De toekomst van HSV Hoek ziet er veelbelovend uit. In 2025 viert de vereniging haar 75-jarig bestaan, een mijlpaal die de rijke geschiedenis en prestaties van de club onderstreept. Het grote doel is om dit jubileumjaar extra bijzonder te maken met promotie naar de Tweede Divisie, het hoogste amateurniveau van Nederland. Met een sterke selectie, een toegewijde achterban en een gezonde ambitie, is HSV Hoek klaar om nieuwe hoofdstukken toe te voegen aan haar toch al indrukwekkende historie.

Op de foto de opkomst van Hoek en Heerenveen voor aanvang van het KNVB Bekerduel in oktober 2022. Na een 2-0 voorsprong voor Hoek ging het duel na verlenging helaas met 2-4 verloren.